2012. február 12., vasárnap

Android startlap kezdő fejlesztőknek


Már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy jó lenne megismerkedni az Android platformmal, mivel az egyetlen olyan mobil OS ami képes lehet a néhai Windows Mobile helyettesítésére. Lehetséges fájlokat másolni rá, van rendesen programozható Bluetooth stb. Ja, és igen, olcsó :) Ezek a dolgok sajnos a többi platformon nem olyan triviálisak. Szóval itt van ez a kedves zöld robot, jó lenne kezdeni vele valamit. Amikor egy új technológiával elkezdek foglalkozni mindig az édes anyanyelven keresek róla infókat először mivel számomra ez a leggyorsabb út a megértéshez. Csak az alapok után olvasok friss ropogós szakkönyvet. Ezt a bejegyzést is azért írtam, hogy az általam összegyűjtött legfontosabb weblapokat foglalja össze kezdő androidos fejlesztőknek. Akkor jöjjenek is a javaslatok a hazai kínálatból.
Az androiddal kapcsolatos alapoldalak:
  1. http://androidwiki.hu
  2. http://developer.android.com
  3. http://source.android.com
Az egyik leghatékonyabb tanulási módszer az online oktatás amelyben úttörő szerepet vállal hazánkban az ItFactory lelkes csapata. Szerencsére volt Androidos képzésük is melynek nyílt napját a YouTube-ra feltöltötték:

IT Factory nyílt nap: Android.

A videót mindenképp érdemes megtekinteni, hiszen ahhoz, hogy képbe kerüljünk, éppen elegendő a másfél óra. A rendszer telepítését itt olvashatjuk: Telepítendő környezet Android programozási tanfolyamhoz. Sajnos a tananyagot utólag nem lehet megvásárolni, pedig kiváló alapot adna a gyors kezdéshez. Persze, ha esetleg valakinek megvan az anyag az e-mailen bátran keressen csak meg :)
A legkorrektebb magyar nyelvű Android tutoriál a Java Fórumon olvasható:
Sajnálatos, hogy a cikksorozat abbamaradt. További írások olvashatóak a Hungarian Android Developers oldalán:
Meg kell még említenünk Arqual blogjában indult android alkalmazásfejlesztés sorozatot is:
  1. Előszó
  2. SDK telepítés
  3. Eclipse telepítése
  4. Hello Arqual!
Nagyon jó diasor található még Sicz-Mesziár János személyes weboldalán is. A tananyagot az  Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán oktatják. Kicsit lehetnének részletesebbek a bemutatók, de így is hasznos olvasmány:
OE-NIK Android alkalmazásfejlesztési anyagok továbbiakban itt: http://nik.uni-obuda.hu/malk/

Egyenlőre ennyit sikerült feltúrnom, de, ha valaki tud még magyar nyelvű anyagról azt kérem ossza meg velem és frissítem ezt a bejegyzést. Persze egy profi jegyzet sem jönne rosszul.

5 megjegyzés :

  1. Ha valaki nem ragaszkodik a magyar nyelvhez, akkor az alábbit tudom ajánlani:
    http://thenewboston.org/list.php?cat=6

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Nagyon hasznos oldal.

    VálaszTörlés
  3. http://android.blog.hu/

    Nem csak fejlesztés, de android ;-]

    VálaszTörlés
  4. "További írások olvashatóak a Hungarian Android Developers oldalán:"
    Sajnos már nem olvashatók. :(

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm az összeállítást, nagyon hasznos oldalak!

    VálaszTörlés